Sesuatu yang Bakal Menggegar

Rekaan asal oleh Saharil Hasrin Sanin:

" simbol pen untuk penulisan, buku untuk penerbitan, dan dacing/pedang untuk keadilan."
-Saharil Hasrin Sanin

"kemunculan ini diharapkan dapat membawa perubahan dalam nuansa sastera tanahair."
-Hani Salwah Yaakup




Beberapa hari lagi, sesuatu yang diyakini akan menggegarkan keluarga MPR bakal muncul. Dengan tenaga pakar yang tidak akan boleh disangkal lagi, pastinya banyak pihak tidak dapat tidur lena.


Beberapa cadangan warna t shirt MPR
-sila undi atau tambah cadangan di ruangan komen-
(nombor dalam kurungan adalah bilangan undi)

ash / kelabu+putih (5)

coklat / sand (4)

putih ( )

kelabu / light grey (2)

biru / sky blue ( )

Undian sudah ditutup.
Terima kasih atas kerjasama anda semua. Nantikan borang pesanan tidak lama lagi

33 komen:

Faisal Tehrani said...

Ya Tuhan warnanya, sakit mata aku!

Hawa said...

SalaAm..

Hmm.. Macam menarik.. Tapi sekarang pun dah tak boleh nak tidur.. Ujian!! Tak apalh.. Tak lama lagi dah nak tamat semester 2.. Lepas tu dah tak ada matrik..

hani salwah yaakup said...

Abg Saharil,

saya suka logo ni tapi, ala-ala logo filem "School of Rock" masa budak-budak sekolah tu perform. Hahaha!

saharil said...

faisal, jangan tuding pada saya pasal warna.. diorang yang suka hati menukar.. hahaha.

Nissa' Yusof said...

Warna biru tu kalau atas t shirt sebenar tak adalah 'striking' macam tu. Macam t shirt biru muda biasa.

Boleh berikan cadangan warna lain. Kita pilih ikut majoriti =)

saharil said...

ok jugak pilihan warna tu..

cuba try jugak latar t-shirt warna hijau pisang:
http://www.lightsphere.com/colors/preview.html?rgb=CCFF33

atau warna merah hati:
http://www.lightsphere.com/colors/preview.html?rgb=CC0000

atau oren:
http://www.lightsphere.com/colors/preview.html?rgb=FFCC33

tapi, rasanya warna pastel lagi sesuai kot, sebab design tu dah sarat sangat, kalau print atas t-shirt solid colors akan nampak makin sarat..

Anonymous said...

design baju ni klasikal sangatlah..
serabut .. hehehe..
jgn marah ikhlas ni..

Kakak Senior

cik farahana said...

kelabu asap pun ok
hijau muda pun cantik aja
merah hati pun tak apa
yang penting yang memakainya comel2 belaka-sudah lah..heheh

ODE said...

saya berpihak pada hijau muda.

wardah puteh said...

hijau pisang ^-^

Hafizul said...

warna kelabu gelap baru cun. Hehehe...

nasriahabdulsalam said...

Abang saharil, saya tengok macam jersi pasukan bola sepak...tapi saya suka, tak lah nampak 'skema' je aci cakap bab penulisan dan budak-MPR je kita cakap basal 'buku' je. (heheh)

saya undi untuk merah!

tapi, saya cadangkan kita pilih warna yang universal.(nasib baiklah tak ada warna merah jambu, lelaki nak ke guna t-shirt ni?)

saya setuju warna pastel!

saharil said...

Salam,

in the spirit of Confession of a Shopaholic, ini beberapa penerangan:

sebenarnya, saya research bab t-shirt ni sedikit sebelum buat design dan nampaknya trend sekarang adalah Crest.

Semua designer buat t-shirt crest masing2. Dari calvin klein, dkny, sampai kedai Target pun buat t-shirt crest diorang.

kalau jalan2 kat KL dan singgah sat di kedai2 yg banyak juai tshirt, FOS atau Topman, contohnya, memang banyak elemen crest ni.

maka, saya buatlah design crest. sebab tak moh la buat baju out of fashion.. hahaha.

tapi, sepatutnya, kalau ikut trend - hahaha - element crest tu patut lebih besar, dan print atas warna yang tak striking, macam warna2 pastel, kelabu, atau putih.

yang kat atas tu (yang contoh2 t-shirt) design dia kat tengah2 terlalu kecil, dan warna tak ikut stail masakini (chewah!)

mungkin boleh tengok contoh2 t-shirt dgn elemen crest yang ada kat internet:

http://www.target.com/gp/detail.html/sr=1-1/qid=1157418861/ref=sr_1_1/602-1361263-9256655?_encoding=UTF8&asin=B000G230XG

http://www.chimpfeet.com/details.htm?id=5207

http://www1.macys.com/catalog/product/index.ognc?ID=355780&CategoryID=43944

http://www.controlindustry.com/shop/artists/papa-roach/paparoach-7.html

begitulah tadi komen orang yang terlalu banyak baca majalah stail yg mungkar dan tak berfaedah..

Azree Ariffin said...

saya pilih antara kelabu gelap dan warna merah.... (sebenarnya lebih suka warna hitam...) hehe.

zulfazlan jumrah said...

saya undi warna merah hati. lambang berani.

Nimoiz T.Y said...

Saya undi pas. Opsss...

BiLA PenA bERbicAra said...

merah pun ok...heheh kalau logo kat depan tu dibuat sebesar-besarnya mesti gempak. tapi... tulisan kat belakang baju tu... kami yang pakai tudung ni tentulah tak nampak kan? kn? kn?

Nissa' Yusof said...

abang saharil, hahaha nampaknya kedegilan yang entah dari mana membuatkan saya tak rujuk pun cara letak design yang diberi pada gambar baju yang siap dipakai tu.

minta maaf banyak-banyak. OK akan diubah semula untuk printing nanti. Nanti orang tengok t shirt MPR ni entah dari zaman mana pula.

Jadi, warga MPR sekalian, semua design akan ditukar kepada warna-warna pastel pula, dan kita undi.

Eja, tak kan nak letak tulisan tu di bawah pulak. Huhu.

Abang Saharil, ada cadangan untuk tulisan 'alumni MPR' di belakang tu? Atau tak payah letak langsung ke?

Azree Ariffin said...

saya rasa - kita perlu ubah sikit tulisan ALUMNI MPR kat belakang tu... kalau boleh... MPR tu tulis penuh.... bukan semua org tau mpr tu apa... kang orang ingat "majlis perbandaran rakyat" plak! huhu

Sham al-Johori said...

Salam teman2 MPR,
Syukur atas kreativiti ini. Apa-apapun, yang penting kita bersatu hati. Jika dilihat dalam konteks warna elit/intelek tentunya warna kelabu air jadi pilihan sebab warna itu menjadi warna utama t-shirt univesiti2 utama dunia.

Bersatulah wahai MPR. Jangan contohi umno yang menanti rebah. hehehehe (baca tak aleh-aleh aja).

Aidil Khalid said...

Saya undi warna coklat / sand. Dan, ya, saya juga setuju dengan Azree Ariffin mengenai tulisan belakang tu. Sebaiknya ditulis penuh, Alumni Minggu Penulis Remaja.

Nissa' Yusof said...

dekat depan kan ada tulis 'minggu penulis remaja'

zulfazlan jumrah said...

saya sokong warna coklat/sand. cantik.

wardahputeh said...

Untuk muslimat macam mana? Takkan nak pakai macam tu...Untuk tidur/masuk dapur boleh la

Nissa' Yusof said...

kalau macam tu kita pakai masa tidur / masuk dapur sajalah. =)

akan adalah tempahan untuk lengan panjang. Sama saja macam tu, tambah lengan saja. Minta maaf, tak sempatlah pula saya nak letak gambar lengan panjang. Untuk tempahan nanti akan ada gambarnya.

Ini pun untuk undi warna saja kan

Raihani Mohd.Saaid said...

Salam semua,

Erkk...macam lambang sekolah saya, SMSSAAS Shah Alam.Hahahah!

Saya mcm Nas dan Fazlan jugak, suka warna merah. Tapi apa jugak warnanya, kalau dah siap nanti saya pakai jugak.

T-shirt dah ada.Lagu MPR tak nak buat ke?(Ceh, jadi mcm parti politik pulak!)

Azree Ariffin said...

saya AFUNDI KELABU ke 32999. hahah.

iLhAm.HaFiZ said...

assalamualaikum w.b.t.

teman-teman sekalian,
kalau ilham, ilham lebih suka sekiranya warna t-shirt tersebut berwarna merah... tapi, macam Kak Nas cakap, ilham lebih2 suka kalau warnanya adalah warna PINK! Kak Nas, ingat lelaki tak pakai PINK ke? huhu... anyway, apa2 warna pun xper. tulisan kat belakang tuh jangan letak kat atas sangat, dan jangan letak bawah sangat. letak la kat tengah2, so adil untuk semua kan?

Raihani Mohd.Saaid said...

Bukan saja ukuran lengan bajunya harus diambil kira utk muslimah,malah tebal dan nipisnya sekali tau. Buat warna soft sgt, lepas tu nipis lagi dah kena pakai inner 3,4 lapis pulak.Azree dgn Lan takpelah pakai baju nipis.Depa tu artis.Hehe!

ode said...

kalau mcm tu...saya pilih warna kelabu la. putih nanti cepat kotor. hehehe

raehan intisor @ qurratu'aini said...

warna merah hati menarik je.

betul kata kak wardahputeh, ambil kira juga muslimah nak pakai macam mana, bukan setakat panjang lengan, tapi juga labuhnya...

^ ^ saya suka idea ini!

AbEsA said...

kalau buat warna biru gelap macm mana? Tapi kenapa logo dia macam old english punya shield je? merah pun boleh. Tapi logo MPR tu pelik sangat la.

wardah puteh said...

(Sila baca dengan nada rendah dan perlahan}

Saya tak kisah warna apa pun/ logo apa pun. Asalkan menutup aurat...

Terima kasih untuk usaha dan cadangan yang menarik ni.

^_^Y

Blog Widget by LinkWithin
top