Forum Intelektual
FORUM Intelektual: Bahasa Melayu dalam Filem dan Drama akan berlangsung di Dewan Seminar, Aras 2, Menara Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur, pada 28 Jun ini, jam 9 pagi hingga 12 tengah hari dan orang ramai dipelawa hadir.

Panel pada forum itu ialah Felo Kanan, Institut Alam dan Tamadun Melayu (Atma), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Teo Kok Seong; Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Akademik), Fakulti Teknologi Kreatif dan Artistik, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr Mahadi J Murat dan Pensyarah Kanan Jabatan Penulisan, Akademi Seni dan Warisan Kebangsaan (Aswara), Rahim Abdullah.
selain, mendapatkan gambaran berkenaan penggunaan bahasa Melayu khususnya yang berkaitan drama dan filem.
Pensyarah Jabatan Media, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya (UM), Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah, akan mempengerusikan forum yang bertujuan mewujudkan kesedaran peri pentingnya penggunaan bahasa Melayu yang betul dalam penulisan skrip drama dan filem.

Maklumat lanjut berhubung forum yang akan memberi pelbagai perspektif baru mengenai fungsi bahasa Melayu dalam filem dan drama hubungi talian 03-21482801 (Nawal Hanim)/03-21482804 (Wan Norasikin) atau e-mel nawal@dbp.gov.my/wsikin@dbp.gov.my.Sumber: Berita Harian


0 komen:

Blog Widget by LinkWithin
top