Dialog Orang Muda (Dom)Biro Penulis Muda Pena dengan segala hormatnya menjemput para peminat sastera untuk mengadiri Dialog Orang Muda (Dom) - Kebebasan: Penulis Tercekik? bertempat di Rumah Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Pena), Jalan Dewan Bahasa, Kuala Lumpur

Pada: 6 Mac 2010 (Sabtu)
Jam: 10 pagi

Ahli panel
1. Pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Arif Mohamed
2. Ketua Wartawan Malaysiakini Bahasa Malaysia, Mohd Jimadie Shah Othman
3. Pengajar di Akademi Pengajian Melayu (APM) Universiti Malaya (UM), Mohd Ali Atan.

Moderator
Ahli Jawatankuasa Biro Penulis Muda Pena, Muhammad Lutfi Ishak

________________________________________________

Dialog Orang Muda
Oleh Nazmi Yaakub
Berita Harian, 3 Mac 2010

DIALOG Orang Muda (Dom) - Kebebasan: Penulis Tercekik? akan diadakan di Rumah Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Pena), Kuala Lumpur, pada 6 Mac ini, jam 10 pagi.

Ahli Jawatankuasa Biro Penulis Muda Pena, Muhammad Lutfi Ishak, berkata panel pada dialog terbabit ialah Pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang juga novelis, Arif Mohamed; Ketua Wartawan Malaysiakini Bahasa Malaysia dan penyair muda, Mohd Jimadie Shah Othman dan Tutor Akademi Pengajian Melayu (APM), Universiti Malaya (UM) dan cerpenis, Mohd Ali Atan.

“Isu dan persoalan hak asasi bersuara serta kebebasan berkarya dalam konteks latar tempatan akan dibincangkan. Isu mutakhir membabitkan kebebasan berkarya bakal disorot panel dengan mengambil kira pelbagai perspektif termasuk pandangan Islam, hak asasi sejagat serta budaya masyarakat Timur,” katanya pada satu kenyataan melalui e-mel, baru-baru ini.

Februari lalu, teater Tanda karya Shahili Abdan atau lebih dikenali sebagai Namron dilanda kontroversi sehingga pentasnya terpaksa dipindahkan dari Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) ke PJ Live Arts di Petaling Jaya.

Isu kebebasan juga diperkatakan dalam Rancangan Soal Jawab di TV3, kelmarin, yang menyorot persoalan itu dengan menjemput Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim yang memperkatakan soal kebebasan dan aspirasi negara.

Muhammad Lutfi berkata, Dom akan mengambil kira pandangan pro dan kontra terhadap isu hak asasi bersuara dan kebebasan berkarya sebelum memberi rumusan serta kesimpulan terhadap sejauh mana amalan kebebasan terbabit di negara ini boleh dilaksanakan.

“Kita mahu melihat suara generasi muda dengan format diskusi lebih terbuka dan tidak dimonopoli panel semata-mata, manakala peserta yang datang akan diberikan ruang dan masa untuk memberikan pandangan. Kami berharap generasi muda dapat menyertai Dom dan menggunakan ruang itu sebaik-baiknya,” katanya.0 komen:

Blog Widget by LinkWithin
top